logo

Pågatåg till Marieholm

Träff med kommunledningen

Vid byalagsträffen den 11 maj fick vi beskedet att Skånetrafiken högprioriterar att banan trafikeras. Deras beräkningar säger att den är lönsam från första dagen den trafikeras. Normalt brukar kommunen bygga om och till för vägtrafiken när det behövs och även stå för stationsbyggnader. Kostnaderna för Eslövs kommun hamnar då runt 25 miljoner kronor för dessa kringarbeten. Banverket begär dock att kostnaderna för spår och kontaktledningar skall delas så att man tar 50% var. Det blir ca dubbelt så mycket för kommunen vilket blir svårt i dagens ekonomiska situation. Förhandlingar pågår.

pågatåg


 Fortfarande saknar vi pågatågen.

Byaföreningens skrivelse till banverket

Angåend Marieholmsbanan Eslöv - Marieholm - Teckomatorp.
Skånetrafiken har kommit fram till att Pågatågstrafik via Eslöv - Marieholm - Teckomatorp skulle vara lönsam från först dagen. Pågatågstrafik behövs också på denna bana, för att avlasta övrig tågtrafik på nätet. Ja, många argument kan man belysa. Dock ser vi inte att några sådana planer finns på Banverkets hemsida över pågående och framtida projekt i Banverkets södra region.
Hur ligger det till med detta?
Vad gör banverket för att få fram pengar till projektet? Banan finns, men man har underlåtit att underhålla/upprusta den till fullgod standard för dagens tågtrafik. Vi anser att detta projekt måste upp på dagordningen. Skånetrafiken är angelägen och kommunen och Skånetrafiken är beredda att ta sina delar av kostnade för stationsområde och vägtunnlar. Allt snack om att region Skåne eller kommunen skulle förskottera vet Ni inte leder någon vart. Vidare ser vi vikande marknad för infrastrukturprojekt, varför kostanderna skulle kunna bli lägre nu, än det annars blir i en högkonjuktur.
Med hopp om ett positivt svar
// Sven Månsson, Marieholms byaförening.
9 februari 2009


Hej här är svaret från banverket på vår skrivelse.


MVH Nils-Eric
Var finns planerna för upprustning av Marieholms banan?

Tack för ditt mejl angående den så kallade Marieholmsbanan. Banverket är i full gång med att - på regeringens uppdrag - genomföra en långsiktig plan för infrastruktur avseende åren 2010-2021. Vi gör detta arbete tillsammans med Vägverket, eftersom planen ska innehålla åtgärder för alla transportslag. Önskemålen om nya projekt runt om i landet är flera och tyvärr kommer pengarna inte räcka till alla projekt.
När det gäller Skåne så är behovet av ny spårinfrastruktur fram till år 2020 11 miljarder enligt Skånetrafiken. Det är ungefär den summan vi har att räkna med för nya projekt - fast för hela Sverige! Banverket har genomfört en idéstudie avseende Marieholmsbanan så vi vet nu vilka åtgärder som behövs och vad de kostar.
De argument som du framhåller har vi också kommit fram till, men tyvärr finns det många projekt i landet som också visar positiv samhällsnytta. I månadsskiftet mars/april har vi vårt första förslag klart och i september ska vi lämna vårt förslag till plan 2010-2021 till regeringen.
Med vänlig hälsning
Jens Möller
Banverket
25 februari 2009

© Ran-data 1982 - 2010 | XHTML | CSS |